Toto je stránka určená pro příznivce Naruta

Jutsu

28.11.2008 12:28

Neji V anime i manze se slovo jutsu (čteme "džucu") spojuje s dovedností ninji, kterou nemůže normální člověk vykonávat. K používaní jutsu je nutná manipulace s chakrou a někdy různé ruční pečetě (používá se 12 typů pečetí). Všeobecně jsou jutsu neboli techniky rozděleny do tří kategorií: genjutsu, ninjutsu a taijutsu. Ninjutsu má dvě podkategorie: pečetící techniky a prokleté pečetící techniky, což jsou techniky, které se využívají k tvoření pečetí pro různé účely. Speciálním Jutsu jsou také Senjutsu, které využívají speciální typ chakry. Také sem patří kekkei genkai, což ve skutečnosti nejsou jutsu, ale geneticky zděděné schopnosti, které jsou ovládané jen určitými klany. Některé techniky jsou založené na kekkei genkai, jako například Tsukuyomi (Měsíční čtenář) Uchihy Itachiho, a jsou považované za Hidden jutsu (tajemné techniky).

Kakashiho pečetěTechniky se dělí podle obtížnosti nebo podle schopností nezbytných k jejich provádění. Oficiálně se techniky dělí do šesti tříd, ale existují také dvě neoficiální třídy, do kterých se řadí mimořádné techniky. Třída techniky vždy neznamená, že technika zařazená v nižší třídě je méně účinná než technika ve vyšší třídě. Toto rozdělení je podle obtížnosti vykonání jednotlivých technik. Celková účinnost technik velkou měrou závisí na schopnostech jednotlivých ninjů. Dvě neoficiální třídy jsou Hiden jutsu a Kinjutsu (zakázané techniky). Hiden jutsu jsou techniky, které se dědí z jedné generace na druhou v rámci jednoho klanu. Tyto techniky nejsou řazeny do oficiálních tříd, protože mimo daný klan nikdo neví, jak je vykonávat. Kinjutsu, na druhé straně, jsou často techniky, které byly v oficiálních třídách, ale je zakázano se jakoukoli z těchto technik učit nebo ji vykonávat. Techniky mohou být označeny jako Kinjutsu, pokud způsobují velká zranění jejich uživateli, jako třeba technika Hachimon (čteme "Hačimon" - Otevření osmi bran), nebo pokud jsou tyto techniky již ve své podstatě temné a zlověstné, jako jsou ty, které používá Orochimaru.

Oficiální rozdělaní technik do tříd:

Avatar KakashiTřída E: úroveň student Akademie
Třída D: úroveň Genin
Třída C: úroveň Chuunin
Třída B: úroveň Jounin
Třída A: úroveň Kage nebo Jounin

Třída S: Skryté techniky: extrémní úroveň

 

Shikamaru chycen v genjutsuGenjutsu (幻術 – techniky iluzí, čteme "gendžucu") jsou techniky, které užívají chakru v nervové soustavě oběti a pomocí této chakry vytvářejí iluze. Pro ninji se zvláštními schopnostmi, jako je Sharingan klanu Uchiha, nebo pro ninji s vysokou inteligencí, je používání genjutsu nebo obrana před genjutsu mnohem snadnější, protože klíčem k úspěchu v genjutsu je pozornost k detailům. Genjutsu, které je nejčastěji vidět, je jednoduché vytváření iluzí. Toto genjutsu způsobuje, že osoba (cíl útoku) cítí, slyší, vidí, ochutnává nebo nahmatává věci, které ve skutečnosti nejsou jen proto, aby s ní mohlo být manipulováno. Jinými slovy, genjutsu ovlivňuje všech pět smyslů. Lidé pod vlivem genjutsu buď zůstanou stát na místě nebo ztratí vědomí, to závisí na tom, jestli jsou schopni rozpoznat, že jsou v genjutsu, a jak se mu dokáží bránit.

Kurenai provádí genjutsuExistuje několik způsobů, jak se bránit genjutsu. Protože genjutsu používá chakru oběti proti ní, může obět zrušit genjutsu tím, že přeruší tok své vlastní chakry. To se nazývaný Genjutsu Kai (幻術解 – Uvolnění Genjutsu). Další možnost, jak zrušit působení genjutsu, je intenzivní bolest (ale ta nesmí být způsobena genjutsu), což jsme mohli vidět v souboji mezi Narou Shikamarem a Tayuyou, kdy Shikamaru použival svůj vlastní stín, aby si zlomil prst, a tím zrušil působení Tayuyina Démonického flétnového iluzorního genjutsu. Dále ještě může zrušit genjutsu další osoba pouhým fyzickým kontaktem s obětí. Obtížnost uvolnění genjutsu určuje jeho úroveň.

 

Shiki Fuujin (Pečeť démona smrti)Ninjutsu (忍術 – Ninja techniky, čteme "nyndžucu" nebo nindžucu") je nejasný termín, který odkazuje na téměř jakoukoli techniku, při které se používá chakra a která umožňuje uživateli dělat něco, co by za jiných okolností dělat nemohl. Avšak ne jako genjutsu, které pomáhá vytvářet iluze, účinky ninjutsu jsou reálné. Při ninjutsu technikách se musí používat chakra a většinou i ruční pečetě, aby byly účinné. Rukama se tvoří jednotlivé pečetě daného ninjutsu a během toho se shromažďuje potřebná chakra. I když jak se zdá, tak zkušený ninja nemusí u jednodušších ninjutsu používat pečetě a zvládá je jen pomocí své vůle. Některá ninjutsu jsou označována jako živelná ninjutsu a jsou rozdělena podle živlu (země, oheň, blesk, voda, vítr), který využívají.

Neji HyuugaProkleté pečetící techniky (呪印術 – Juin jutsu, čteme "džuin džucu") jsou techniky, při kterých se využívají speciální prokleté pečetě. Pomocí těchto pečetí se dá člověk ovládat nebo tyto pečetě mají jiné nepřirozené účinky na zasaženou osobu. Sem patří například prokletá pečeť klanu Hyuuga.

Pečetící techniky (封印術 – Fuuin jutsu) jsou techniky, které umožňují „zapečetit“ něco do předmětu nebo do živého tvora. Nejběžnější použití těchto technik je zapečeťování zbraní nebo jiných objektů do svitků, aby jich bylo možné nosit velké množství. Pomocí Fuuin jutsu byl například zapečetěn Kyuubi do Naruta.

Vyhledávání